Modificările care apar în organism o dată cu vârsta, precum senzaţia de gură uscată sau diminuarea simţului, le pot tăia pofta de mâncare vârstnicilor.
Neputinţa de a consuma anumite alimente preferate poate face ca mesele să devină un chin şi poate cauza, totodată, frustrări. În afară de asta, s-ar putea să vă îngrijoraţi că organismul va acumula carenţe de nutrienţi esenţiali. Toate acestea pot fi rezolvate dacă faceţi câteva modificări în prepararea alimentelor pe care obişnuiţi să le consumaţi.
Carnea, fructele şi legumele crude le pun cele mai mari probleme persoanelor care au dificultăţi în mestecarea alimentelor. „Dacă vă plac merele foarte mult, puteţi face un sos din ele. Legumele preferate le puteţi pune în supe", spune Kathleen Zelman, director de nutriţie la site-ul WebMD. Ca să vă faceţi munca mai uşoară, le puteţi prepara în porţii mici pe care să le îngheţaţi. Cheia este să fiţi creativi şi să nu vă mulţumiţi doar cu un ceai, o cafea şi câteva gogoşi. Dacă vă place carnea şi nu o puteţi consuma sub formă de friptură, puteţi să preparaţi o tocăniţă sau să căutaţi alte surse de proteine, precum peşte. „Consumul de peşte vă aduce beneficiile acizilor omega 3, buni pentru sănătatea inimii şi pentru memorie", spune profesorul de nutriţie Carole Palmer. Ouăle sunt o altă sursă bună de proteine şi pot fi preparate în numeroase feluri uşor de mâncat. Nu uitaţi de alimentele care efectiv sunt uşor de consumat, precum orezul, cereale integrale, fasole şi paste. „Încercaţi să diversificaţi meniul, mâncând mai multe tipuri de alimente, în loc să vă concentraţi pe unul singur greu de consumat", mai spune Palmer.
Adăugaţi sosuri la orez şi paste
Senzaţia de gură uscată este o altă problemă frecventă care apare o dată cu vârsta, una dintre cauze constituind-o medicamentele. În acest caz, cel mai greu de mâncat sunt alimentele uscate, p