Au trecut zece ani de când primii euro cu formă fizică au văzut lumina zilei. Dacă în 2009 moneda unică europeană era lăudată pentru virtutea de protector împotriva crizei financiare mondiale, scutind statele membre ale zonei euro de furtunile valutare devastatoare cu care s-au confruntat înainte de crearea ei, acum euro este mai mult ca oricând subiectul scenariilor de apocalipsă financiară.
Este izbitor contrastul dintre cea de-a zecea aniversare a euro ca monedă financiară, în primele ore de tranzacţionare din 2009, şi a zecea aniversare a euro ca monedă fiduciară, scrie publicaţia franceză La Tribune.
La redeschiderea tranzacţiilor în ianuarie 2009, un euro valora 1,40 dolari, faţă de 1,18 dolari cu zece ani mai devreme. După primele ore de tranzacţionare ale anului 2012, la zece ani de la punerea în circulaţie, euro era cotat la mai puţin de 1,29 dolari, nivel cu mult peste cel de paritate. Însă faţă de yen, moneda unică europeană a pierdut tot ce a câştigat în zece ani, ajungând sub 100 de yeni pe unitate.
Pentru moment, statutul de monedă internaţională pare că oferă euro imunitate la criză, însă înrăutăţirea acesteia i-a făcut pe mulţi analişti şi investitori să-şi pună întrebarea cât va mai rezista euro. Moneda unică şi politica monetară comună nu au fost sprijinite, aşa cum au visat fondatorii euro, de integrarea politică şi economică a Europei. Introducerii în circulaţie a euro i-au urmat zece ani de confort, dar şi de nepăsare.
Cei zece ani care vor urma de acum încolo va trebui să fie ai guvernanţei sau, din contră, ai revenirii la trecut, notează La Tribune, care subliniază că Europa nu a progresat niciodată mai bine decât în vremurile de criză.
Scenariul căderii euro la greci
Publicaţia franceză a imaginat un scenariu în care Grecia, epicentrul crizei din zona euro, va intra în default tota