Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei: Ceea ce se întâmplă în întreaga lume anunţă că 2012 va fi un an plin de riscuri, dar şi de oportunităţi, plin de speranţă dacă ştim cum să răspundem provocărilor şi plin de pericole dacă nu facem nimic.
Liderii politici europeni au marcat a zecea aniversare de la intrarea în circulaţie a euro cu previziuni sumbre pentru 2012 şi au îndemnat guvernele zonei euro la austeritate pentru a depăşi criza datoriilor.
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble apreciază că euro este "în mod clar o poveste de succes" şi a promis că moneda va rămâne stabilă. El a îndemnat statele îndatorate şi vulnerabile ca anul acesta să economisească în continuare, să-şi sporească competitivitatea şi să acţioneze pentru a recâştiga încrederea pieţelor, scrie agenţia Thomson Reuters. "Aceasta nu este o criză a monedei euro, ci este o criză a datoriilor în unele ţări din zona euro", a declarat Schaeuble pentru ziarul german Bild.
Criza care a început în Grecia în urmă cu mai mult de doi ani şi care a obligat Irlanda şi Portugalia să ceară ajutor financiar ameninţă acum Italia, a treia economie ca mărime din blocul monetar, care trebuie să strângă 450 miliarde euro (580 miliarde dolari) pentru a-şi finanţa în acest an datoriile.
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că acest an va fi unul mult mai dificil decât 2011 şi Europa mai are încă un drum lung de parcurs până va depăşi criza datoriilor.
"Calea de ieşire nu va fi una lejeră, la final Europa va deveni mai puternică. Anul 2012 va fi, fără îndoială, mai dificil decât 2011", a afirmat cancelarul.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a catalogat actuala criză drept cea mai gravă de după cel de-Al Doilea Război Mondial. "Ceea ce se întâmplă în întreaga lume anunţă că 2012 va fi un an plin de riscuri, dar şi de oportunităţi, plin de speranţă dacă ştim cum