Preţurile continuă să scadă în 2012, iar cei care vor să achiziţioneze o locuinţă nu au de ce să se grăbească. Sursa: Foto: Shutterstock
Criza din ultimii ani a redus semnificativ numărul românilor dispuşi să achiziţioneze o locuinţă. Nu puţini au fost cei care au preferat să mai amâne cumpărarea unei case, în speranţa că preţurile vor mai scădea pe piaţa imobiliară. Totodată, pe fondul scăderii veniturilor, dar şi a reticenţei băncilor, creditele imobiliare au devenit tot mai puţin accesibile, ceea ce a restricţionat mult accesul românilor la locuinţe.
Când decizi să îţi iei casă, ideal ar fi să o găseşti la un preţ bun şi să ai acces la un credit cât mai ieftin. În plus, recomandat este ca atunci când vrei un credit să te gândeşti nu doar la câţi bani câştigi în prezent, ci şi la siguranţa locului de muncă şi la evoluţia firmei la care eşti angajat.
Potrivit specialiştilor, în lipsa unor evenimente macroeconomice cu un impact puternic negativ asupra economiei locale, în acest an veţi plăti pentru un apartament mai puţin decât în 2011, dar nu cu mult mai puţin. Prin urmare, dacă nu vă grăbiţi să luaţi o casă în 2012 nu aveţi decât de profitat, pentru că preţurile vor fi tot mai mici.
Diminuări de 5%
"Preţurile urmează în continuare o tendinţă de scădere, însă într-un procent mult mai redus comparativ cu perioada 2009 - 2010. Scăderea ar urma să fie una similară celei înregistrate în acest an, aproximativ 5%", a declarat, pentru EVZ, Alexandru Pricop, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. Acesta a atras atenţia că este din ce în ce mai greu de realizat estimări pe o perioadă de un an, în actualul context economic.
În 2011, preţurile la locuinţe au scăzut, la nivel naţional, cu 5%-7%. În Capitală, primul trimestru din 2011 a adus scăderi de preţuri de 7,5%, potrivit indicelui imobi