Investitorii privaţi care vor construi în parteneriat cu statul case pentru Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chirii, dar contractele de construcţie vor fi semnate doar după ce Eurostat, Biroul de Statistică al UE, va decide că deficitul bugetar nu este afectat de aceste lucrări, citează Mediafax. Agenţia Naţională pentru Locuinţe a primit acordul Guvernului să construiască locuinţe cu chirie, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice.
Ordonanţa de urgenţă prin care ANL a fost autorizată să înceapă acest program stabileşte că 30% din chirii va reveni investitorului privat, restul banilor urmând să fie vărsaţi la bugetul de stat (50%) şi la ANL (20%). Contractele de construcţie vor fi însă semnate numai după ce Eurostat va decide că deficitul bugetar nu este afectat de aceste lucrări. "Contractele de construcţii de locuinţe prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări, vor putea fi semnate numai după obţinerea unei opinii a Eurostat prin care se precizează că cheltuielile partenerului privat nu afectează deficitul bugetar. Sub sancţiunea nulităţii absolute, nu pot fi semnate sau derulate contracte de concesiune de lucrări în cazul în care autoritatea publică îşi asumă riscuri care conduc la clasificarea proiectului în cheltuieli publice", se arată în ordonanţă.
În cadrul contractului de concesiune, finanţarea obiectivului de investiţie va fi asigurată de către investitorii privaţi, aceştia urmând să primească, în contrapartida locuinţelor realizate, o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plăţi unitare periodice, care urmează să fie rambursate de către ANL din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale.
Ordonanţa mai stabileşte că, după expirarea perioadei de cinci ani pe care au fost încheiate contractele de închiriere de că