Generalul Ioan Hurdubaie, 64 ani, fostul şef al Interpolului în România şi ofiţer de integritate la FRF, spune că în fotbalul românesc există legături periculoase cu crima organizată pentru spălarea banilor la pariuri.
Oficialul e plătit direct de UEFA. El dezvăluie cum funcţionează mecanismul folosit de forul continental împotriva meciurilor trucate. Liga a II-a e considerată vulnerabilă din cauza problemelor financiare.
De formaţie criminalist şi jurist, Ioan Hurdubaie, 64 ani, e pensionar de un deceniu şi face parte din reţeaua specială înfiinţată anul acesta de UEFA, cu scopul de a lupta împotriva meciurilor trucate şi a pariurilor ilegale. Fost şef al biroului Interpol din România ('95-'99), generalul în rezervă acţionează de aproape trei luni ca intermediar şi coordonator între Federaţie şi organismele naţionale de aplicare a legii (Poliţie, Procuratură etc), asigură schimbul de informaţii cu administraţia UEFA, supervizează procedurile disciplinare ale comisiilor FRF şi va organiza programe de prevenire pentru jucători, arbitri şi antrenori, în cadrul unei strategii UEFA.
- Domnule Hurdubaie, aţi avut vreun caz de meci trucat de cînd sînteţi ofiţer de integritate?
- Da, avem în Liga a II-a un caz bănuit de manipulare la pariuri, un meci din campionatul în curs, disputat în toamnă. Sîntem aproape de finalizarea raportului şi vom trimite concluziile la UEFA. Nu lucrez singur, mai am un coleg, Lucian Ghiţă, fost colonel, specializat în anticorupţie. E mai vechi în structurile federale, activează şi ca membru în Comisia de disciplină.
100 de milioane de pariuri şi 29.000 de meciuri pe sezon
- Despre ce meci e vorba?
- Nu vă pot spune, cazul e încă în lucru.
- Cum aflaţi că un meci e suspectat de trucare la pariuri?
- Ne anunţă UEFA cînd sesizează oscilaţii dubioase de cote la vreun meci din campionatel