Americanii au reuşit în 2011 să mute criza în Europa şi să închidă anul pe plus la ei acasă, deşi criza a început pe continentul american când în luna august compania de evaluare S&P a redus ratingul SUA de la nivelul maxim AAA pentru prima dată în istoria agenţiei. După şocul acestui eveniment, care a condus la o prăbuşire a tuturor pieţelor de pe mapamond, bursa americană şi-a revenit spre finalul anului, însă bursele europene au mers din prost în mai prost, fiind trase în jos de criza datoriilor suverane ale statelor din zona euro.
Cel mai popular indice american, Dow Jones, a urcat cu 5,5% în 2011, iar indicele S&P 500 a închis pe 0. De cealaltă parte, bursa germană a închis anul cu o scădere de 14,7%, cea din Franţa a pierdut 17%, iar bursa austriacă s-a corectat cu 35%. Bursa din Grecia, ţara cea mai afectată de criza datoriilor suverane, s-a prăbuşit cu peste 50%.
De scăderi importante nu a scăpat nici bursa din Turcia, care s-a bucurat în ultimele trimestre de o creştere economică puternică, cuprinsă între 8% şi 12%. În schimb, cotaţiile companiilor turceşti au pierdut anul trecut în medie 22% în valoare.
Ţările europene aduse cel mai des în discuţie în ultimele luni în contextul crizei datoriilor suverane, precum Italia, Portugalia şi Ungaria, au consemnat corecţii situate între 20% şi 30%.
Bursa din Bulgaria a rezistat cel mai bine din regiune la scăderile abrupte ale pieţelor mature de pe parcursul anului 2011, aceasta închizând cu o depreciere de numai 11,1%. Totuşi bursa bulgară a încheiat şi anul precedent pe minus, cu 15,2%, când majoritatea burselor au fost pe plus.
Destul de bine a rezistat anul trecut şi bursa londoneză, al cărei principal indice a închis pe minus cu 5,6%, cea mai mică scădere de pe continentul european, în contextul în care Marea Britanie a refuzat să adopte moneda euro.
Indicii burselor m