Pentru Uniunea Europeană, 2011 a fost anul crizei economice, al temerii de faliment şi al discuţiilor despre viitorul monedei unice. O serie de reuniuni la nivel înalt, considerate “istorice” şi “fără precedent” au marcat ultimele luni. Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene a aparţinut în această perioadă Poloniei – insula verde din mijlocul crizei, cum a fost numită de unii analişti financiari. E singura ţară europeană neatinsă de criza datoriilor suverane: economia Poloniei a înregistrat o creştere anuală peste aşteptări, de 4,2%, în trimestrul al treilea al lui 2011, susţinută de avansul puternic al investiţiilor şi cererea de consum solidă. "Având în vedere ce se întâmplă în Europa, economia Poloniei este într-o formă excelentă", declara guvernatorul Băncii Centrale Polone, la început de decembrie.
Ioana Haşu a fost la Varşovia şi a stat de vorbă cu Adam Burakowski, lector la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe:
„Polonezii nu cred în criză, ăsta e secretul“
Cum a reuşit să rămână Polonia o insulă verde de creştere economică într-o Europă înroşită de regres? Adam Burakowski spune că există mai multe motive, dar cele mai importante sunt: susţinerea micilor afaceri care contribuie la creşterea economică şi atragerea fondurilor europene. Nu e de neglijat în ecuaţia asta nici mentalitatea polonezilor: „Oamenii pur şi simplu nu au crezut în criza asta economică. Au avut o viaţă de stabilitate şi creştere economică, s-au obişnuit cu asta, nimic nu indica instabilitatea. Polonezii au fost convinşi încă de la început că această criză nu ne va afecta. Şi chiar aşa s-a întâmplat“. În spatele acestei credinţe, au fost însă oameni care au acţionat. Există însă şi un grup de economişti sceptici „Ei cred că nu-i exclus să ajungem şi noi la criza economică. Au dat deja câteva termene, dar au fost depăşite cu bine. Totuşi, peri