Grecia va fi nevoită să părăsească zona euro dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de finanţare internaţională, de 130 miliarde euro, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen Pantelis Kapsis.
"Acordul de finanţare externă trebuie semnat, altfel vom ieşi de pe pieţe, vom ieşi din euro. Situaţia va fi mult mai grea", a declarat Kapsis la Skai TV.
Grecia încearcă să ajungă la o înţelegere cu FMI, Comisia Europeană şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni privind detaliile acordului de finanţare externă. Guvernul elen are următoarea scadenţă semnificativă în martie, riscând intrarea în insolvenţă dacă nu va obţine până atunci un împrumut extern.
Atena şi Bruxelles au respins în repetate rânduri varianta ieşirii Greciei din zona euro, eveniment care ar putea agrava puternic criza datoriilor de stat. Oficialităţile din Grecia şi UE au evitat până acum să expună ieşirea statului elen din zona euro ca scenariu posibil.
Mai mulţi oficiali greci au avertizat în ultimele zile că revenirea la drahmă ar fi "iadul" pentru ţară.
Reprezentanţii CE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene vor sosi la Atena la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune la punct noul acord de finanţare externă, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie.
Încheierea acordului depinde în mare măsură de participarea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni ale statului elen, în principal bănci şi companii de asigurări, a căror contribuţie la pachetul financiar trebuie să fie voluntară pentru a evita declararea default-ului selectiv al Greciei, în efect insolvenţă pe anumite datorii.
Autorităţile de la Atena au încheiat în 2010 un acord cu FMI şi Comisia Europeană pentru un pachet de finanţare de 110 miliarde de euro.
Grecia va fi nevoită să părăsească zona euro dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de finanţare internaţională, de 130 miliarde euro, a decl