Lifturile blocurilor turn din Buzău sunt adevărate capcane în care locatarii rămân destul de des blocaţi, minute în şir. Explicaţia este simplă: ascensoarele sunt foarte vechi, peste jumătate fiind deja ieşite din garanţie, iar asociaţiile de proprietari care răspund de ele nu au bani pentru înlocuirea integrală a instalaţiilor.
Peste trei sute de blocuri din municipiul Buzău sunt prevăzute cu ascensoare iar dintre acestea mai mult de jumătate au o vechime de peste două decenii, atât cât prevede termenul de garanţie pentru astfel de instalaţii. Nouă din zece blocuri cu lift au fost construite în perioada comunistă, între anii 1960 şi 1980, însă niciuna dintre asociaţiile de proprietari din oraş nu a reuşit după Revoluţie să înlocuiască integral liftul.
Unul dintre cele două ascensoare ale blocului 41, din Micro 14, s-a stricat în anul 1994 şi nimeni nu a reuşit să îl mai repare de atunci. „Ne-am interesat cât costă refacerea liftului şi acum ne-ar trebui peste 17.000 de lei. Banii trebuie daţi de proprietari şi nu cred că o să îi strângem vreodată, fiindcă avem alte priorităţi. Norocul nostru e că avem un al doilea ascensor şi la fiecare etaj este un pasaj între cele două scări”, ne-a declarat Gheorghe Bălăşoiu, de la asociaţia de proprietari 41, din cartierul Micro 14.
Aproape toţi locatarii din blocurile turn au rămas cel puţin o dată blocaţi în lift. „La început mă speriam când rămâneam în lift. Dacă mişcai un pic uşile, se oprea între etaje. Acum mă descurc singur, mişc rotiţa de sus şi gata”, ne-a declarat Radu Enache, locatar al unui bloc turn.
Două firme asigură service-ul ascensoarelor din Buzău iar cea mai mare dintre ele, Seras SRL, are şi un dispecerat unde locatarii blocaţi în lift sau cei care constată defecţiuni la instalaţie pot apela la ajutorul depanatorilor.
Reprezentanţii firmei Seras spun că ni