Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro dacă nu primeşte finanţare de la Uniunea Europeană, FMI şi bănci, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii eleni. Ultimul bailout, 130 miliarde de euro, a fost agreat în principiu de liderii europeni în octombrie 2011, fiind condiţionat de adoptarea de către Grecia de noi măsuri de reducere a deficitului şi de restructurare a economiei.
„Acordul de finanţare trebuie să fie semnat, altfel vom ieşi de pe pieţe, vom ieşi din zona euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Pantelis Kapsis, citat de BBC News. Declaraţiile făcute de Kapsis sunt atât o atenţionare cu privire la dificultăţile cu care Grecia se confruntă, dar în acelaşi timp, poate fi interpretată şi ca un şantaj la adresa liderilor europeni, care au evitat în nenumărate rânduri să ia în calcul un astfel de scenariu, pentru a nu pune în pericol însăşi existenţa proiectului unic european.
Guvernul grec întâmpină o puternică opoziţie din partea publicului în faţa noilor măsuri de austeritate cerute de creditori. Analiştii cred că prin acest avertisment Grecia intenţionează să obţină sprijin pentru implementarea noilor măsuri.
Lucas Papademos, prim-ministrul Greciei, se va adresa populaţiei în următoarele zile în încercarea de a-şi convinge compatrioţii de necesitatea reducerii cheltuielilor publice şi a reformelor structurale. Reprezentanţi ai Uniunii Europene, ai FMI şi ai Băncii Centrale Europeane vor vizita Atena în luna ianuarie pentru a supraveghea progresele.
Lucas Papademos, prim-ministrul Greciei, încearcă să convingă populaţia de necesitatea implementării noilor măsuri de austeritate
Noi măsuri de austeritate pentru Grecia
Nota de plată pentru datoriile acumulate de Grecia în 2011 va veni în cursul acestei luni. Economiştii se aşteaptă ca deficitul să fie mai mare decât decât a fost p