Statele Unite intră într-un an electoral care va culmina cu alegerile prezidenţiale de pe 6 noiembrie. Cum se întâmplă de obicei, privirile întregii lumi vor fi atrase de marele spectacol electoral al Americii. Dacă în tabăra democrată este limpede că Barack Obama va avea investitura, lucrurile sunt mai complicate în tabăra republicană, unde a fost lansată seria alegerilor primare, începând cu cea din statul Iowa. Trei personalităţi republicane se înfruntă: Mitt Romney, 64 de ani, un republican centrist relativ moderat; Ron Paul, 76 de ani, cu viziuni destul de radicale (printre altele el doreşte retragerea SUA din cadrul ONU); şi Rick Santorum, 52 de ani, favoritul evangheliştilor conservatori.
Matei Vişniec:
Când prima putere economică a lumii întră în febră electorală nu e de mirare că unda de şoc a dezbaterilor se propagă pe toate continentele. În plus, aceste alegeri au loc pe fondul incertitudinilor economice. Potrivit previziunilor, ritmul de creştere economică nu va fi anul acesta mai mare de 2,3% în Statele Unite, faţă de 1,7% cât a fost anul trecut. Asta pare a fi o veste bună, întrucât pe fondul interdependenţei economice mondiale, când America afişează un tonus economic bun, acesta se resimte şi la partenerii ei.
Numeroşi comentatori se întreabă, la acest început de an, dacă Statele Unite vor fi capabile să depăşească trauma crizei pe care a resimţit-o în ultimul timp. Este clar că "visul american" şi-a pierdut din credibilitatea sa de altădată, scrie în cotidianul Les Echos corespondentul la New York al ziarului, Pierre de Gasquet. Criza financiară din 2008 a perturbat profund modelul de creştere economică american bazat în special pe un consum fără limite, chiar iraţional. Pe de altă parte, scrie analistul francez, sistemul politic american este paralizat de polarizarea excesivă a celor două partide, democrat şi republican. Va fi