La peste trei ani de la transferul primelor contributii obligatorii in conturile fondurilor de pensii - Pilon II se pot trage o serie de concluzii referitoare la strategia de invesitii urmata de administratori. Acest lucru este cu atat mai important cu cat pensiile private au rezistat efectelor crizei, dar si influentei politicului, prin faptul ca a trebuit sa inghete timp de un an contributia la 2%.
In primul rand, administratorii fondurilor au cautat continuu sa realizeze o expunere, in limitele prevazute de lege, pe sectoarele capabile sa asigure lichiditate si randamente acceptabile, ponderate cu riscul specific instrumentelor vizate, intr-o piata „infometata de bani”.
„Structura pietelor de capital este cea care ne dicteaza sectoarele in care investim - adica vom avea expunere mare pe sectoarele care au cea mai mare reprezentativitate. Mai mult de 70% din actiunile care se tranzactioneaza pe pietele in care investim sunt emise de companii ce provin din sectorul financiar si cel energetic. Relativ insa la structura pietei, in prezent preferam sectoarele defensive: utilitati, farmaceutic”, a aratat Horia Braun (foto 1) , directorul de investitii al ING Pensii SAFPAP.
Primele cinci sectoare in care fondurile au investit sunt: Financiar, Energie, Utilitati, Materiale si Farma. Din punct de vedere al emitentilor Fondul Proprietatea, Petrom, Banca Transilvania si BRD detin suprematia la expunerile pe bursa locala (vezi tabel).
In al doilea rand, gradul ridicat de concentrare pe obligatiuni de Stat si numarul redus de emitenti pe bursa locala, a stimulat administratorii in cautarea unui plus de diversificare sectoriala si geografica prin expuneri direct si indirecte de jur-imprejurul globului. „Motivatia a fost legata in primul rand de diversificarea expunerii fondului la oportunitatile economice - dar si riscurile - oferite de diferite z