Anul 2012 se anunţă agitat. Miza este foarte mare: primul an electoral cu alegeri comasate va decide soarta PDL şi a USL. Analiştii susţin că vom avea parte de una din cele mai urâte campanii electorale.
Vor conta, în bună măsură, atât evoluţiile socio-economice şi politice la nivel european, cât şi modificările care ar putea fi aduse sistemului electoral şi constituţional. Din toate aceste lupte cu miză pe termen scurt, adevăraţii perdanţi ar putea fi însă numai democraţia şi societatea românească, avertizează analiştii.
Cristian Pârvulescu, analist: "An nebenefic pentru democraţie"
Anul 2012 nu va fi un an bun pentru consolidarea democraţiei în România. Instabilitatea şi tensiunea politică au început deja să se manifeste. Cumularea alegerilor, a celor locale cu cele generale favorizeazaă această situaţie, iar dacă vom adăuga intenţiile de modificare a Constituţiei, reducerea numărului de parlamentari, alt sistem de vot, reorganizarea administrativă şi regionalizarea se crează condiţiile pentru adâncirea tensiunilor politice cu consecinţe grave la nivelul societăţii.
Avem de-a face cu o politică pe termen foarte scurt dusă în interesul partidelor de guvernământ. Tot ce înseamnă legislaţie electorală, revizuirea Constituţiei şi alte elemente de importanţă pentru societate trebuie să fie obiectul unui consens larg ceea ce nu este deloc cazul comasării alegerilor.
În 2012, Puterea va încerca să introducă aceste modificări, nu ştiu dacă şi vor reuşi. Critica adusă de preşedintele Traian Băsescu UDMR-ului pe aceste teme este simptomatică pentru ce va urma. UDMR poate fi oricând înlăturat de la guvernare. UDMR poate fi pus în off-side, prin migrarea masivă a unor parlamentari ai Opoziţiei spre actuala Putere.
O schimbare a primului ministru nu ştiu dacă este posibilă, dar o remaniere cu aer de înnoire da. În ceea ce priveşte USL, liderii