„Femeile care au implanturi mamare cu silicon PIP (Poly Implant Prothese) ar trebuie să consulte medicul chirurg care a efectuat intervenţia”, recomandă profesorul-doctor Ioan Lascăr, şeful Clinicii Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.
Din păcate, în România încă nu există un registru naţional care să aibă o evidenţă completă şi precisă a tipurilor de implanturi folosite. Potrivit prof. dr. Ioan Lascăr, s-ar putea ca în acest an să intre în funcţiune un asemenea registru, aşa cum recomandă boardul societăţii europene de chirurgie plastică şi reconstructivă. Până atunci, femeilor care au implanturi mamare PIP li se recomandă să consulte medicul chirurg care a realizat această intervenţie pentru a stabili înlocuirea. Profesorul Ioan Lascăr ne-a spus că nu a folosit niciodată acest tip de implanturi. „Din datele deţinute la momentul respectiv am reţinut că preţul implanturilor PIP era extrem de redus, comparativ cu cel al altor implanturi, element suficient pentru a le evita.” Preţul implanturilor mamare cu silicon PIP este „de aproximativ trei ori mai mic decât cel al implanturilor performante, care sunt compatibile pe termen nelimitat cu ţesuturile”, precizează specialistul.
Profesorul Ioan Lascăr mai precizează că, de regulă, femeile cu implanturi mamare fac periodic controale, cu atât mai mult se impun în cazul celor cu implanturilor PIP. În condiţiile în care cu certitudine sunt românce cu implanturi PIP, în condiţiile în care nu deţinem un control al importurilor lor, al clinicilor (mai ales cele particulare) unde au fost folosite, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii a trebui să facă o serie de recomandări şi precizări care să contribuie la diminuarea efectelor negative