Trecerea la televiziunea digitala terestra, un proces ce ar permite aparitia unei noi platforme de difuzare a semnalului TV, care sa concureze cablul si satelitul, a ramas blocata si in 2011, dupa ce in 2010 autoritatile au oprit o licitatie in plina desfasurare. La inceputul anului, lucrurile pareau sa se dezghete prin initierea unui proiect de modificare a legii audiovizualului prin care Societatea Romana de Televiziune (SRTv) ar fi primit prin incredintare directa o astfel de licenta. Lucrurile s-au blocat insa la Ministerul de Finante, care a cerut evitarea unei supracompensari bugetare catre SRTv in difuzarea programelor publice, difuzare asigurata acum de SNR. Este vorba de fonduri publice care in 2010 s-au ridicat la circa 40 de milioane de euro.
Scurt istoric al blocarii tranzitiei la televiziunea digitala terestra in 2011
Romanii care receptioneaza in prezent programe TV gratuit, din eter, cu antena individuala, nu vor mai putea face acest lucru in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces care ar urma sa duca la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a semnalului TV, pe langa platformele de cablu si satelit. Pentru a mai putea vedea gratuit programe TV, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial).
Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box). In caz contrar, ar trebui sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente - cablu, satelit sau IPTV.
Acest proces a fost blocat in 2010 in Romania, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. La inceputul anului trecut, autoritatile au facut primii pasi in crearea cadrului legal de deblocare a acestui proces.
@