Societatea Lignitului din Gorj a fost nominalizată anul trecut pe lista companiilor de stat care vor avea management privat potrivit înţelegerilor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional.
Deşi, potrivit datelor preliminare la nouă luni, SNLO a înregistrat un nivel mai scăzut al arieratelor şi o diminuare a cheltuielilor cu personalul, pierderile acumulate sunt importante. SNLO a trecut pentru prima oară pe profit în 2011, după patru ani. SNLO realizase profit ultima dată în 2007, când a înregistrat la nivelul întregului an un profit net de 16 milioane lei.
Dobânzile şi penalităţile, jumătate din datorie
Deşi la sfârşitul primului semestru al anului trecut a fost raportat profit, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), datoriile SNLO către bugetul de stat însumau 190 milioane lei, fiind poziţionată pe locul cinci în topul restanţierilor (după CFR Marfă care avea datorii de 250 milioane lei).
Datoria SNLO la 30 septembrie 2011 era cu aproape 50 de milioane de lei mai puţin decât în iunie, dar şi cu 30 de milioane de lei mai mult decât la începutul acestui an. Din totalul de aproape 190 de milioane de lei, 13,2 milioane de lei este impozitul pe profit, TVA-ul este 80 de milioane lei, accizele au o valoare de 4,4 milioane lei, iar dobânzile şi penalităţile au ajuns la suma de 93 milioane lei. Practic, dobânzile şi penalităţile ajunseseră să reprezinte aproape jumătate din datorii.
În 2009, SNLO a avut pierderi de 70 milioane lei, din care dobânzile şi penalităţile însumau 35 milioane lei, iar la sârşitul lui 2010, compania avea de achitat pentru datoriile acumulate la stat nu mai puţin de 81 de milioane de lei.
Datorii eşalonate pe patru ani
La sfârşitul trimestrului trei din 2011, după o nouă raportare a situaţiei restanţelor către bugetul consolidat compania minieră din Gorj trece de pe locul cinci p