După lucrări care s-au întins timp de 22 de ani, reprezentanţii Hidroelectrica au inaugurat recent Cen trala Hidroelectrică (C.H.E.) Robeşti, o investiţie aproximată la 75 de milioane de euro.
Automatizată astfel încât să poată fi operată de doar doi oameni, C.H.E. Robeşti are două agregate şi o putere intalată de 27,1 MW. Anual, ea va produce 74,64 Gwh. Lucrările au început în anul 1989 şi s-au încheiat abia anul acesta.
"Raportat la nivelul naţional, procentul de energie produsă nu este semnificativ, dar fiecare MW contează. Acest gen de hidrocentrale pot acoperi variaţiile curbei de sarcină", a declarat Dragoş Zachia Zlatea, noul director general al Hidroelectrica.
Noua hidrocentrală de pe Valea Oltului are un debit instalat de 330 metri cubi de apă pe secundă şi beneficiază de un lac de acumulare de 167 de hectare. În acest moment, Oltul este, din punct de vedere hidroenergetic, cel mai bine exploatat râu din ţară.
Seceta din ultimele luni a făcut ca Oltul să ofere sistemului naţional la fel de multă energie electrică cât oferă Barajul Porţile de Fier de pe Dunăre.
"Eu aş vrea să-l citez pe Tudor Gheorghe care spunea că «Dacă Dunăre n-aveam, Oltul Dunăre făceam ». Din cauza condiţiilor climatice din acest an, Oltul a ajuns să producă la aceeaşi capacitate cu Porţile de Fier", a declarat şi Constantin Trihenea, fostul director al Hidroelectrica, prezent la inaugurare.
Pe Valea Oltului se mai lucrează acum la trei noi hidrocentrale: Câineni, Lotrioara şi Racoviţa. Hidroelectrica produce în total 6.438 MW, puterea însumată a hidrocentralelor de pe Olt ridicându- se la aproximativ 980 de MW.