Arestarea de la sfârşitul anului trecut a profesorului Octavian Vişan de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală a fost unul din cazurile care auţinut prima pagina a ziarelor.
Ieri Judecătoria Sectorului 1 a decis că Vişan poate fi judecat în libertate, însă dosarul va merge în recurs la Tribunalul Bucureşti, instanţă unde profesorul de sport a pierdut de fiecare dată.
De altfel, unul din magistraţii de la Tribunalul Bucureşti, Dorel Matei, are o viziune cu totul aparte asupra cazului în care Vişan este judecat pentru un act sexual cu un minor.
România Liberă a obţinut opinia separată formulată de judecător la prima decizie a tribunalului din 18 noiembrie 2011, prin care a Octavian Vişan a fost arestat.
Magistratul explică pas cu pas filmul excursiei elevilor de la Jean Monnet, în timpul căreia au avut loc actele sexuale dintre profesor şi elevă şi arată de ce în cazul de faţă nu putem vorbi de o infracţiune.
"Cu privire la infracţiunea ce i se impută inculpatului, trebuie subliniat că poate fi săvârşită doar în cazul în care inculpatul se foloseşte de calitatea sa de profesor. (...) Folosirea trebuie să rezulte din acte materiale specifice funcţiei sau care să aibă legătură cu funcţia. De asemenea, apreciez că fapta ar mai putea fi săvârşită şi prin acte de presiune morală sau prin specularea poziţiei de supraordonare, specifică funcţiei profesorale. Or, în speţă nu se regăseşte nici una din aceste modalităţi de săvârşire a infracţiunii", arată judecătorul Matei. În continuare, acesta susţine că nu trebuie confundată atracţia ce poate fi reprezentată de varianta unei relaţii, inclusiv de scurtă durată, cu un profesor cu un fizic plăcut, simpatizat şi de alte colege de clasă, cu acţiunea de folosire a ascendentului profesional de către Vişan.
"Fizicul plăcut, puterea, tentaţia de a cunoaşte un bărbat matur şi experimentat pot fi elemen