Uciderea tânărului cetăţean al R. Moldova de către un soldat rus “pacificator” demonstrează, din nou, imperativitatea înlocuirii actualului format de menţinere a păcii pe Nistru cu o misiune internaţională civilă, sub egida UE.
De doi ani, pe lângă faptul ca au cerut retragerea trupelor de ocupaţie şi muniţiilor Federaţiei Ruse, autorităţile de la Chişinău au tras nenumărate semnale de alarmă, considerând oportună schimbarea actualului sistem de menţinere a păcii cu o misiune civilă. Aşa cum au demonstrat-o şi tragicele evenimente de la 1 ianuarie 2012, când Vadim Pisari, un tânăr de numai 18 ani, a fost împuşcat de “pacificatorul” rus, măsura este mai mult decât necesară.
În momentul de faţă Forţele Mixte de Menţinere a Păcii sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, al Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi al administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol. În total, în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sunt dispuse 15 posturi şi aproximativ 1.300 de militari. În acelaşi timp, contingentul de pacificatori este constituit din 402 militari ruşi, 492 – ai regiunii separatiste, 355 – ai Republicii Moldova şi zece observatori militari din Ucraina.
Menţinerea actualei formule este total ineficientă şi generatoare de conflicte, mai ales din cauză că partea separatistă este făţiş favorizată de cea rusă, iar partea ucraineană încearcă să se menţină neutră, dar este influenţată de cea rusă. În consecinţă, reprezentanţii autorităţilor constituţionale de la Chişinău sunt nevoiti să accepte tacit deciziile sau tărăgănările principalului organism de control din Zona de Securitate, aşa-zisa Comisie Unificată de Control (CUC). Este doar apă de ploaie reacţia Comisiei, în acest caz, mai ales că oamenii din zonă s-au săturat şi de taxele pe care trebuie să le plăteas