François Frison-Roche Romania şi Bulgaria fac eforturi mai mari decât alte ţări foste comuniste din Europa Centrală pentru a se integra în Uniunea Europeană şi, potrivit unui cercetător francez, decizia de a le accepta în UE a fost una corectă.
"Văzută din afară, situaţia din Bulgaria şi România se ameliorează", afirmă expertul francez François Frison-Roche, de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Paris.
El apreciază totuşi că marea majoritate a populaţiei nu simte această îmbunătăţire. "Dacă aş fi pensionar în Bulgaria sau România, aş spune că aderarea ţării mele la UE a adus foarte puţine îmbunătăţiri în viaţa cotidiană. Dar la nivel macroeconomic, ambele ţări par destul de stabile, spre deosebire de vecina lor Grecia", spune Frison-Roche, citat de EurActiv.
Conform lui Frison-Roche, stabilitatea Bulgariei a fost rezultatul unei monitorizări foarte stricte din partea Fondului Monetar Internaţional după ce ţara şi-a declarat incapacitatea de plată, în 1997. La rândul său, România a beneficiat din 2009 de un program de asistenţă de la UE şi FMI în valoare de 20 de miliarde de euro, care a ajutat la evitarea unei crize financiare.
"Decizia aderării României şi Bulgariei la UE a fost mai degrabă strategică şi geopolitică într-o anumită măsură. A fost mai bine să ai aceste ţări alături şi să le influenţezi în această nouă calitate a lor decât să le laşi să devină 'răni infectate', în contextul problemelor din Balcanii Occidentali care au contaminat întreaga regiune", explică Frison-Roche, potrivit Agerpres. În opinia sa, decizia de a accepta cele două ţări în UE a fost "cea corectă", în pofida provocărilor existente.
Expertul francez adaugă totuşi că în Bulgaria şi România a existat o "problemă de mentalitate" întrucât UE era văzută ca un frate mai mare cu portofelul deschis, de unde fraţii mai mici îş