Michelle Duguid, de la Washington University din St. Louis, şi Jack Goncalo, de la Cornell University din New York, au ajuns la acest rezultat în urma studiului efectuat pe voluntari. Acesta a inclus trei experimente privind percepţia înălţimii.
Rezultatele indică o corelare între sentimentul de a te simţi puternic şi senzaţia de a te simţi înalt. Studiul sugerează că angajatorii se pare că preferă să numească în posturi înalte persoane scunde pentru a le ajuta să se simtă mai dominante.
În primul experiment, unii participanţi au fost rugaţi să-şi amintească un incident în care ei au avut puterea asupra altui individ, în timp ce altora li s-a cerut să-şi amintească un incident în care erau dominaţi de cineva. Apoi au fost rugaţi să estimeze înălţimea celor cu care au avut incidentul. Toţi cei dominaţi au declarat că cealaltă persoană era cu cel puţin 10 cm mai înaltă, în timp ce cei care deţineau “puterea” au spus că “subordonatul” era cam de înălţimea lor.
În al doilea experiment, cercetătorii au ales două perechi de voluntari. Doi au interpretat rolul de manager, doi au fost simplu lucrători. Apoi au fost rugaţi să-şi declare înălţimea. Cei cu rolul de manager au declarat valori sensibil mai mari.
Al treilea experiment a repetat experienţele primului, apoi participanţii au fost rugaţi să-şi aleaga un avatar dintr-un joc second-life. Cei care, în experiment, au deţinut puterea, au ales avatare ce reprezentau personaje foarte înalte.
Duguid Goncalo a declarat că “Am descoperit că oamenii se cred pur şi simplu mai înalţi atunci când ocupă o poziţie care le dă putere. De asemenea, este posibil să pui o persoană într-o poziţie înaltă – de exemplu într-un birou la ultimul etaj al unei clădiri de birouri – pentru a-i mări psihologic simţul puterii.”