De la primăvara arabă, la iarna maghiară? Zeci de mii de persoane – 100.000, potrivit organizatorilor (70.000, afirmă observatorii) – au manifestat luni seara la Budapesta împotriva premierului Orban. Manifestaţiile vin la doar câteva zile după ce SUA şi-au exprimat îngrijorarea asupra politicilor deviaţioniste de la valorile democratice promovate de regimul Orban. De asemenea, Uniunea Europeană şi-a exprimat în nenumărate rânduri dezacordul faţă de aşa-zisele reforme ale regimului Orban. Notă discordantă făcând, din păcate, la Bucureşti, regimul Băsescu.
Zeci de mii de oameni au manifestat luni la Budapesta faţă de noua Constituţie ungară, afirmând că subminează democraţia, în timp ce guvernul sărbătorea intrarea acesteia în vigoare printr-o ceremonie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Premierul conservator ungar, Viktor Orban, a izolat, în doi ani, Ungaria, aflată în mijlocul Europei, de Statele Unite şi Fondul Monetar Internaţional, folosindu-se de noua Constituţie cu accente naţionaliste, în vigoare de la 1 ianuarie, un amestec de reforme controversate, comentează AFP. Pe lângă reforma Băncii Centrale, a presei, a justiţiei, a legii electorale, o nouă lege de “stabilitate financiară” va avea nevoie de o majoritate de două treimi din Parlament pentru a modifica taxa unică de impozitare a venitului (16 la sută).
Este puţin probabil ca un guvern al opoziţiei să dispună de o asemenea majoritate parlamentară, spre deosebire de partidul aflat la putere în acest moment, Fidesz. Multe din aceste legi au “valoare constituţională” şi nu vor putea fi modificate de Parlament decât în cazul unei majorităţi de două treimi.
Guy Verhofstadt, fostul premier belgian şi preşedintele Liberalilor în Parlamentul European, consideră noua Constituţie ca fiind “calul troian al unui sistem politic autoritarist bazat pe o perpetuare a puterii unui singur partid”.