Preţ unei halbe de bere, proporţia studenţilor şi numărul cartierelor pline de viaţă ... Iată câteva criterii pe care le-a ales site-ul francez Slate.fr pentru a realiza un clasament al celor mai simpatice oraşe din Europa şi în care Bucureştiul s-a plasat pe locul doi.
Mass-media tot realizează diverse topuri: „Clasamentul celor mai agreabile oraşe", „clasamentul oraşelor unde este cel mai bine să studiezi", „clasamentul celor mai periculoase ţări"... etc.
În unul dintre ultimele astfel de topuri, a oraşelor unde este cel mai plăcut să trăieşti, realizat de Mercer, în noiembrie 2011, Viena s-a plasat pe primul loc, Lisabona pe locul 41, Varşovia pe 84, Parisul pe 30 şi Londra şi 38.
Top-ul Slate.fr ale celor mai „cool" oraşe
Dar problema unor astfel de clasamente este că au luat în calcul chestiuni reci, grave cum ar fi mediul politic, calitatea sistemului de educaţie, preţurile imobiliare etc. Slate.fr a decis să renunţe la această „criterii" şi a realizat o clasificarea proprie a celor mai „cool" oraşe unde poţi studia, iar pe primele locuri nu s-au situat cele mai vestite capitale sau oraşe europene, ci Lisabona, Bucureştiul, Praga , Vilnius şi Varşovia. (Click pe imagine pentru a vedea top-ul)
Lisabona
Oraşele fruntaşe din „topul Mercer" sunt pentru familiile tinere cu copii sau cupluri de pensionari care vor să se mute într-un oraş nou. Dar sunt şi oameni care sunt interesaţi să plece peste hotare într-un oraş cunoscut pentru viaţa sa de noapte şi nu pentru numărul creşelor sau a nivelului de poluare. Oraşul „cool" este unul perfect pentru tineri, plin de viaţă, dar nu la modul festivist, este locul unde să te poţi deplasa uşor, mai ales pe timp de noapte şi unde locuinţele, mâncarea şi alcoolul să fie ieftine, în viziunea Slate.fr.
Praga
Parisul şi Londra accesibile doar pentru tinerii cu bani