Copiii de 6 ani vor merge în clasa zero, şcolile vor primi bani în funcţie de câţi elevi au, iar profesorii vor fi angajaţi chiar de directori.
2012 este anul în care încep să intre-n vigoare mai multe dintre prevederile noii Legi a educaţiei, adoptată la începutul anului trecut. Pentru cei mai mici dintre şcolari, legea introduce mult discutata „clasă pregătitoare" sau „clasa zero", cum se va numi. Abia dupa ea va urma clasa I.
Învăţământ obligatoriu de la şase ani
În acest an, măsura îi afectează pe copiii născuţi în 2006 care trebuie să aleagă între clasa zero de la şcoală şi grădiniţă. Astfel, copiii născuţi în 2006 până la 31 august se duc la şcoală şi o încep cu clasa pregătitoare, iar cei născuţi între 1 septembrie şi 31 decembrie 2006 pot opta, în funcţie de dezvoltarea lor intelectuală, emoţională şi fizică de la acea vârstă, între şcoală - clasa pregătitoare -şi încă un an la grădiniţă. În anul următor, ei vor merge la şcoală tot în clasa zero. Odată cu trecerea clasei pregătitoare la ciclul primar, învăţământul devine obligatoriu de la vârsta de 6 ani. Clasa pregătitoare se organizează în cadrul şcolilor cu învăţământ primar, dar poate funcţiona şi în cadrul grădiniţelor.
Deocamdată, metodologia privind înscrierea şi modul de funcţionare a clasei pregătitoare este în plin proces de întocmire la nivelul Ministerului Educaţiei, deşi ar fi trebuit să fie gata încă din toamnă. Până la apariţia acesteia, înscrierile atât în clasa zero, cât şi în clasa I sunt blocate. Totuşi, inspectorii şcolari estimează că startul înscrierilor nu se va da mai devreme de luna martie 2012.
Cum nici programă nu există încă pentru clasa zero, nu se ştie ce vor învăţa copiii în anul respectiv. Cel mai probabil vor face ce făceau în grupa pregătitoare de la grădiniţă. Adică, de exemplu, să scrie elementele din care se formează literel