Trei zile după mesajul de An Nou al preşedintelui Nicolas Sarkozy, guvernul conservator de la Paris şi-a anunţat intenţia de introduce cât mai repede - înainte de alegerile prezidenţiale - o nouă taxă, zisă "TVA socială". Şeful statului se pronunţă în favoarea acestei idei, deci şi guvernul, dar şi patronatul francez. Opoziţia de stânga şi sindicatele se opun însă vehement acestei noi taxe.
În ce va consta ea şi care sunt argumentele celor două tabere ne spune Vasile Damian:
"O TVA socială ar crea locuri de muncă în Franţa" este principalul argument folosit de guvern pentru a promova introducerea acestei noi taxe. Ideea este de a bascula, de a transfera pe TVA toate sau cel puţin o mare parte din cotizaţiile din taxele sociale patronale, cele plătite deci de angajatori. În schimbul acestei manevre, firmele ar urma să repercuteze diminuarea taxelor sociale pe preţuri. Astfel, creşterea ratei TVA s-ar aplica pe un preţ mai mic şi deci ar fi "invizibilă" pentru consumatori, cel puţin în ceea ce priveşte lucrurile produse în Franţa. Cele importate ar deveni însă mai scumpe, lucru ce-ar avantaja deci producţia franceză pe piaţa internă. Surplusul astfel câştigat ar finanţa deficitul asigurărilor sociale.
Partizanii noii taxe spun că acest transfer va permite o reducere a preţului muncii din Franţa, cu alte cuvinte firmele de aici ar deveni mai competitive şi nu şi-ar mai delocaliza producţiile. "Pentru 100 de euro de salariu brut, în Germania taxele patronale sunt 39 de euro, în Franţa 50 de euro", spune ministrul francez al muncii, Xavier Bertrand. Pentru patronatul francez, alt mare susţinător al unei "TVA sociale", această taxă ar urma să mărească puterea de cumpărare a salariaţilor.
Pentru adversarii noii taxe, o TVA socială este însă dimpotrivă: "un dispozitiv injust şi antisocial". Socialiştii, dar şi sindicatele sunt de părere că o TVA