Un bancher roman care a lucrat pentru Credit Suisse si Lehman Brothers la Londra si New York vorbeste despre maniera in care bancile de investitii incurajau inaintea crizei, in unele cazuri, asumarea unor riscuri excesive si despre viitorul relatiei client-bancher.
Dupa un debut la fosta ABN AMRO in Romania, Ciprian Paltineanu si-a inceput cariera internationala in New York la Lehman Brothers, dupa ce a absolvit un MBA in Statele Unite si a coordonat o echipa de equity research la Burkenroad. Ulterior s-a mutat la biroul din Londra al Lehman Bros., pentru ca, pana sa revina in tara, sa isi completeze experienta profesionala in banca elvetiana Credit Suisse.
Dupa o experienta de peste trei ani ca director general al UniCredit CAIB, compania de consultanta de achizitii-fuziuni si piete de capital a grupului in Romania, urmata de un an si jumatate la sefia activitatii de finantare si consultanta din cadrul UniCredit Tiriac Bank, in prezent, Paltineanu este directorul departamentului Large Corporate din cadrul aceleiasi banci.
El s-a intors in tara in 2006, inainte de izbucnirea crizei financiare, cu o experienta solida, in special pe segmentul produselor structurate si al finantarilor. Paltineanu este in masura sa observe modul in care s-a modificat abordarea bancilor fata de risc, ca urmare a crizei globale, care a adus sistemul financiar pe marginea prapastiei.
Una dintre problemele bancilor de investitii, inainte de criza, se rezuma la faptul ca manieraa de remunerare era construita de asa natura incat incuraja riscul.
Scenariul cel mai rau pentru bancheri, traderi sau alti angajati, era sa inregistreze pierderi in activitatea lor profesionala si, eventual, sa fie concediati, dar daca generau profit erau recompensati cu un bonus pe masura.
Bineinteles, intr-o perioada de criza, bancherii intra in atentia presei si a publi