Cercetătorii au descoperit noi specii de crabi şi un ecosistem inedit în urma unor cercetători la mare adâncime, în apele de lângă Antarctica. Cu ajutorul unui vehicul automat, ei au descoperit crabii „yeti", ascunşi la mare adâncime, lângă fisuri hidrotermale, găuri prin care apă fierbinte, de origine geotermală, erupe în ocean.
Imaginile i-au uimit până şi pe cercetătorii experimentaţi. Noi specii de anemone, stele de mare prădătoare şi grămezi întregi de crabi păroşi yeti au fost văzute pe fundul oceanului, acolo unde energia şi căldura nu vin de la Soare, ci de la apele geotermale care „explodează" din scoarţa terestră, scrie livescience.com.
„A fost aproape ca o vedere de pe altă planetă. A fost uimitor să vedem aceste specii adunându-se una peste alta", a declarat Alex Rogers, liderul expediţiei submarine.
Galerie foto cu vieţuitoarele descoperite de oamenii de ştiinţă
Viaţă lângă izvoare de 382 de grade Celsius
Crabii yeti par a cultiva culturi de bacterii pe pieptul lor, acestea fiind acoperite cu firişoare care seamănă cu părul. Bacteriile oferă crabilor protecţie şi sustenabilitate, dar stelele de mare care-i atacă din când în când se mai înfruptă din crabii nefericiţi.
Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât până acum nu se descoperiseră fisuri hidrotermale pe lângă Antarctica, astfel nu se credea că există viaţă la o asemenea adâncime şi temperatură. Astfel, deşi în mod normal temperatura apei se apropie de 0 grade, aceste mici cratere emană apă cu o temperatură de 382 de grade Celsius.
În plus, cercetătorii vin cu o nouă imagine despre cum este dispersată viaţa în oceanele lumii şi cât de interconectate sunt vieţuitoarele din ele. Cu ajutorul acestor descoperiri, exploatările oceanice pot fi limitate sau îndreptate spre zone în care nu se afectează viaţa submarină.