Germania are programată miercuri o licitaţie de obligaţiuni de 5 miliarde euro, care va da startul unei curse pentru finanţare între statele zonei euro şi între marile economii ale lumii, în timp ce Europa intră în al treilea an de criză a datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg.
Competiţia pentru acces la finanţare ar putea determina viitorul zonei euro şi va testa capacitatea liderilor europeni de a apăra moneda euro.
Portugalia încearcă de asemenea, miercuri, să atragă un miliard de euro din pieţe, urmată până la sfârşitul lunii de Grecia, Italia şi Spania.
Statele din zona euro vor încerca să împrumute în primul trimestru 262 miliarde euro, iar sumele ţintite pentru acest an se ridică la un total de 865 miliarde euro, potrivit estimărilor Deutsche Bank, citate de Bloomberg.
Costul de finanţare al Italiei pentru instrumentele cu maturitatea la zece ani este de 6,9%, apropiat de pragul psihologic de 7%, în urcare puternică de la media anului trecut, de 5,35%. De altfel, în prima parte a anului 2011, dobânzile Italiei se situau la puţin peste 4% pentru obligaţiunile cu maturitatea la zece ani.
Randamentul plătit de Spania pentru obligaţiunile la zece ani este însă în scădere, la 5,3%, de la o medie de 5,44% în 2011.
Eforturile liderilor UE de a pune capăt crizei datoriilor de stat încep în acest an pe 9 ianuarie, cu un summit restrâns la Berlin între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel.
Miniştrii de Finanţe din UE se vor reuni pe 23 ianuarie pa Bruxelles într-o întâlnire pregătitoare pentru summit-ul Consiliului European programat o săptămână mai târziu.
Între timp, Grecia încearcă să finalizeze negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi deţinăto