Favoritul pretendenţilor republicani la Casa Albă şi-a câştigat pariul, dar la mustaţă. Mitt Romney a smuls victoria în faţa lui Rick Santorum cu doar opt voturi avans. Rămâne de văzut dacă va reuşi să apere valorile tradiţionale ale partidului şi mai ales dacă în calitatea sa de mormon nu-i va speria pe baptiştii conservatori.
Vasile Damian:
În vârstă de 64 de ani, Mitt Romney s-a lansat în politică târziu. Diplomat de Harvard, omul a făcut mai întâi avere în afaceri înainte de a o lua pe urmele tatălui său, şi el candidat la învestitura republicanilor în 1968.
Cu doi ani înainte, adică în 1966, Mitt pleacă departe de casă şi merge în Franţa timp de doi ani şi jumătate, pe post de misionar al mormonilor. În paralel cu studiul Bibliei, tânărul Romney va învăţa franceza şi va încerca să-i convertească pe francezi, fără mare succes însă.
Fiind perseverent, patru decenii mai târziu Mitt Romney este nevoit să-i convingă pe alegătorii republicani. După ce în 2008 învestitura partidului său pentru prezidenţiale îi scapă printre degete în favoarea lui John McCain, de această dată ţelul poate fi atins. Eticheta sa de moderat este însă mai departe un handicap într-o campanie pe care republicanii o doresc foarte la dreapta. Apoi, credinţa sa mormonă e prost privită de creştinii evanghelişti, majoritari în electoratul conservator. E şi motivul pentru care, în sondajele naţionale, Mitt Romney nu a depăşit niciodată mai mult de 25% din intenţiile de vot.
Cu un fizic atletic, Romney dă o imagine bună în faţa alegătorilor chiar dacă analiştii îi reproşează tonul "robotic": vine, îşi recită "lecţia" fără spontaneitate şi pleacă. Succesul său în afaceri constituie însă un atu de bază, mai ales că această carieră s-a realizat departe de cercul puterii de la Washington, detestat de mulţi alegători republicani. Este unul din avantajele sale faţă de Ne