Fundaţia Britanică a Inimii a demarat o campanie prin care sfătuieşte populaţia să uite de respiraţia gură la gură atunci când face resuscitare cardiorespiratorie şi să se concentreze doar asupra compresiilor toracice.
Respiraţia gură-la-gură în combinaţie cu compresiile toracice reprezintă standardul de aur în resuscitarea cardiorespiratorie (CPR). Însă persoanele neantrenate, care se simt descurajate de perspectiva contactului gură-la-gură, trebuie să ştie că pot salva o viaţă doar cu ajutorul masajului cardiac.
Campania britanică este promovată cu ajutorul fotbalistului devenit actor Vinnie Jones şi ţine cont de rezultatele chestionarelor realizate de specialiştii cardiologi. Jumătate din cei chestionaţi au declarat că nu ar face resuscitare cardiorespiratorie din cauza lipsei de antrenament, 20% sunt îngrijoraţi la gândul că prin contactul gură-la-gură ar putea contracta o boală infecţioasă, iar patru din zece se tem că ar putea fi daţi în judecată dacă fac ceva greşit.
Frecvenţa: 100-120 de compresii/minut, 2/secundă
Pentru a face lucrurile mai prietenoase, specialiştii britanici recomandă populaţiei să fredoneze melodia Stayin’ Alive a trupei Bee Gees (vezi video) în timpul resuscitării şi să execute compresiile în ritmul cântecului (120/minut). Totuşi, unii medici consideră că acest „beat“ duce la compresii prea superficiale şi, deci, puţin eficiente. Sunt necesare 100-120 de compresii pe minut, suficient de puternice încât să coboare sternul cu 5-6 cm.
Ce trebuie să faci dacă eşti martorul unui eveniment ce pare a fi stop cardiorespirator:
1. Sună la Urgenţe (în cazul României, 112)
2. Verifică rapid dacă persoana are puls. În caz de stop cardiorespirator, acesta lipseşte. Pulsul se verifică la nivelul arterei carotide (la nivelul gâtului anterior, între muşchiul sternocleidomastoidian