Mamele care îşi păstrează serviciul, cel puţin cu program redus, în timp ce îşi cresc copiii sunt mai fericite, dar şi mai atente la nevoile acestora, comparativ cu cele care decid să stea acasă, potrivit unui studiu citat de Yahoo Shine.
Studiul "Angajarea mamelor part-time: Asocieri cu bunăstarea mamei şi a familiei" a fost publicat recent în revista Asociaţiei Americane de Psihologie - Journal of Family Psychology.
După ce sute de femei au fost intervievate de mai multe ori pe parcursul unui deceniu, cercetarea a relevat că mamele care munceau până la 32 de ore pe săptămână erau mai atente la nevoile copiilor lor şi mai puţin susceptibile de a suferi de depresie, fiind totodată mai probabil ca ele să împartă treburile casnice cu soţul, comparativ cu femeile care stăteau acasă să îşi crească copiii.
Acelaşi studiu a arătat şi că trecerea la un program full-time nu are efecte adverse asupra mamelor.
"În toate cazurile, cu diferenţe semnificative în ceea ce priveşte starea mamelor, conflictul dintre serviciu şi familie sau modul de creştere a copiilor, cercetarea a arătat că serviciul part-time este de preferat celui full-time sau lipsei unui serviciu", a spus autoarea principală a studiului, Cheryl Buehler, profesor la University of North Carolina din Greensboro.
"Cu toate acestea, în multe cazuri, starea mamelor care lucrau part-time nu era diferită de cea a mamelor care lucrau full-time", a mai precizat aceasta.
Cercetătorii au intervievat 1.364 de femei care aveau bebeluşi de o lună în 1991, iar apoi au observat evoluţia mame lor şi copiilor pentru următorii 10 ani, făcând verificări când copiii au împlinit 6 luni, 15 luni, 3 ani, 4 ani şi jumătate şi când au intrat în clasa I, a III-a şi a V-a. Familiile studiate erau din state americane diferite - Arkansas, California, Kansas, Massachusetts, Pennsylvania, Virginia, Washington,