Criză pare a fi cuvântul de ordine pentru anul acesta. Criza datoriilor din zona euro, o posibilă criză militară în Iran şi una imobiliară în China sunt câteva dintre pericolele care ameninţă economia mondială în 2012.
Va reuşi zona euro să acopere nevoia de finanţare?
Nevoia de finanţare a statelor din zona euro se ridică la 217 miliarde euro doar pentru primul trimestru al acestui an, dacă sunt excluse obligaţiunile pe termen scurt, potrivit calculelor Oddo Securities, preluate de Les Echos. Februarie şi martie vor fi luni decisive pentru guvernul italian, care trebuie să strângă 80 miliarde euro. Situaţia este complicată deoarece băncile şi investitorii nu mai cumpără datoriile statelor din zona euro, cu câteva excepţii.
Va fi nevoie de o nouă renegociere a datoriei greceşti?
"Poate că va fi", scrie publicaţia franceză. Periajul de 50% a datoriei greceşti deţinută de sectorul privat negociată în prezent nu entuziasmează investitorii. Negocierile tărăgănează, iar un acord trebuie obţinut până la mijlocul acestei luni. Obiectivul lor este de a reduce cu 103 miliarde euro datoria grecească aparţinând sectorului privat şi aducerea datoriei guvernamentale la 120% din PIB de la peste 160% din PIB. Reducerea datoriei va trebui, probabil, să fie mai mare, având în vedere că deficitul bugetar continuă să crească, iar economia se confruntă cu o recesiune prelungită. Presa elenă vehiculează ideea că Germania ia în considerare un periaj al datoriei de 75%.
Va reuşi Marea Britanie să evite furtuna datoriilor din zona euro?
Din cauza jocurilor olimpice şi a sărbătoririi a 60 de ani de domnie ai reginei, 2012 va fi un an în care atenţia lumii se va îndrepta spre Marea Britanie. Financial Times apreciază că furtuna datoriilor suverane din zona euro va traversa Canalul Mânecii anul acesta. Agenţiile de evaluare fiannciară Fitch şi Moody's au indi