Premierul Emil Boc a convocat pentru joi o sedinta de comitet interministerial privind absorbtia fondurilor europene. Ii propunem sa inceapa sedinta cu lectura scrisorii pe care ne-a trimis-o, cu sinceritate, dezamagire si dezgust, un intreprinzator care si-a pierdut si speranta si rabdarea in malaxorul birocratiei romanesti. Sfatul nefericitului aplicant catre intreprinzatorii care isi leaga viitorul de proiecte finantate din bani europeni este: ganditi-va mult inainte sa o faceti!
|n anul 2008 am depus spre aprobare proiectul privind construirea unei brutării în comuna Mărgineni, judeţul Bacău, pentru a primi aprobarea accesării de fonduri prin (Fondul european de dezvoltare rurală), măsura 123. Proiectul a fost aprobat.
Bucuria de început a început încet, încet să piară, odată cu derularea proiectului şi birocraţia excesivă de care ne-am izbit. Am înţeles treptat de ce oamenii de afaceri nu vor sa piardă timpul cu proiecte finanţate prin fonduri europene. O să dau câteva exemple de situaţii cu care m-am confruntat.
- Proiectul nostru respectă toate normele europene, tocmai ca, la finalizarea lui, să nu mai fie necesare niciun fel de modificări constructive. Astfel, sunt prevăzute spaţii pentru filtru de îmbrăcare şi dezbrăcare, duş, sală de mese etc. În urma depunerii cererii de finanţare ni s-a solicitat să înlocuim denumirea „sală de mese” cu denumirea „sală pentru servit masa”, un lucru nu atât de simplu, întrucât trebuiau din nou listate planşele din proiect şi semnate de proiectanţi.
- La prima tranşă de plată pentru care depusesem autorizaţia de construire în două pagini, ni s-a solicitat să cerem de la primărie cea de-a 3 pagină, deşi aceasta era o pagină goală, respectiv pagina de prelungiri, la care noi nu ajunsesem, întrucât autorizaţia era în termen, aceasta doar pentru că procedurile cereau ca autorizaţia de