2011 a fost poate cel mai greu an pentru media românească. Căderea mai multor cotidiene, ruperea în două a Realităţii TV, falimentul Caţavencu SA au avut loc toate în acest interval. Va fi 2012 mai rău sau mai bun? Probabil că la fel, din punctul de vedere al veniturilor din publicitate. Dar asta înseamnă că, cel puţin, presa nu va mai fi în aceeaşi măsură subiect de ştiri pentru ea însăşi, pentru presă.
:-( 18 ianuarie: anul începe cu Traian Băsescu criticînd televiziunile pentru faptul că nu sprijină Guvernul.
:-) 17 februarie: Mihai Stegerean pleacă de pe poziţia de producător general la Observatorul Antenei 1 spre RCS-RDS. Se va ocupa de Digi News, televiziunea de ştiri RCS-RDS, încă nelansată la sfîrşitul anului.
:-) 18 februarie: Românii au talent începe cu un rating de 18 puncte (aproximativ 2 milioane de telespectatori). E începutul unei epoci în care PRO TV şi Antena 1 investesc în formate puternice, în vogă afară.
:-) 24 februarie: Adrian Ursu şi Oana Stancu pleacă de la Realitatea TV, după un incident cu Sebastian Ghiţă, noul manager al Realităţii TV. Cei doi vor ajunge la Antena 3.
:-) 17 martie: B1 TV se relansează cu ştiri prezentate de Sanda Nicola, o emisiune prezentată de Turcescu şi Cristoiu şi altele. Sorin Oancea, noul proprietar, încearcă o grilă hibridă, între televiziune de ştiri şi televiziune generalistă.
:-( 8 aprilie: Gândul îşi închide ediţia de hîrtie, cu formula de PR „se mută pe iPad“. Experimentul început în 2005 de Cristian Tudor Popescu ca ziar al ziariştilor s-a sfîrşit.
:-( 15 aprilie: Raportul de activitate al TVR, depus la Parlament, arată că instituţia publică are pierderi de 38,5 milioane de euro, egalînd aproape recordul de 39 de milioane al Realitatea Media din 2009.
:-( 20 aprilie: Sorin Ovidiu Vîntu e reţinut la Parchet pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Vîntu acuză o reglar