Exemplare ale unor cristale despre care se credea ca este imposibil sa se formeze in natura par sa fi venit din spatiu, potrivit unui studiu.
Quasicristalele au o structura neobisnuita, intre cristal si sticla. Pana acum doi ani, quasicristalele erau create doar in laborator, dupa care geologii le-au gasit in roci care proveneau de la Muntii Koryak, din Rusia, potrivit BBC.
O echipa de savanti crede ca alcatuirea si chimia cristalelor rusesti indica faptul ca acestea au ajuns pe Pamant in interiorul uneor meteoriti.
Quasicristalele au fost descoperite in anul 1982 de catre cercetatorul israelian Daniel Schechtman, care a primit premiul Nobel in Chimie, in acel an, pentru descoperirea respectiva.
Ideile lui Schechtman au fost initial tratate cu indoiala sau cu dispret de catre colegii sai, care au crezut ca asemenea structuri sunt "imposibile".
In 2009, echipa lui Luca Bindi, de la Universitatea italiana din Florenta, a gasit probe minerale de quasicristale, care proveneau din Muntii Koryak, din estul Rusiei.
Mineralul, un aliaj de aluminiu, cupru si fier, a aratat ca aceste structuri se pot forma si pot ramane stabile in conditii naturale. Dar procesul natural care a ajutat la crearea lor ramane sub semnul intrebarii.
Bindi si alti cercetatori si profesori universitari afirma ca testele indica faptul ca mineralele din Rusia au origini extraterestre.
Cercetatorii au descoperit izotopi de oxigen care nu seamana cu cei ai mineralelor cunoscute pe Pamant, dar care seamana cu unele tipuri gasite pe meteoriti.
Quasicristalele incalca unele dintre regulile simetriei care se aplica strcuturilor cristaline conventionale. Totodata, ele infatiseaza diferite proprietati fizice si electrice.
Sunt asemanatoare ca aspect cu mozaicurile arabesti, avand retele regul