Oamenii de stiinta britanici de la Universitatile Oxford si Southampton au facut cercetari in largul coastelor Antarcticii si au ramas cu adevarat socati de ceea ce au descoperit la o adancime de 2.400 de metri, pe fundul Marii Scotiei: o lume necunoscuta de vietuitorare care traiesc in intuneric, la temperaturi care ajung la pana 380 de grade Celsius, din cauza vulcanilor subacvatici.
Cercetatorii au descoperit o miraculoasa viata marina, care include crabi, o caracatita si o stea de mare, specii noi pentru stiinta, ce traiesc in apele adanci si intunecate, conform Daily Mail.
Motivul pentru care existenta lor este remarcabila este faptul ca aceste vietuitoare traiesc in partea de deasupra vulcanilor submarini, acele izvoare hidrotermale care produc niste temperaturi de pana la 380 de grade Celsius, suficient de mari pentru a topi plumbul.
Razele de soare nu patrund acolo, dar aceste vietuitoare reusesc sa traiasca intr-un intuneric complet.
Cercetatorii de la Universitatile Oxford si Southampton spun ca existenta vietii in conditii atat de ostile ne va ajuta sa intelegem originile vietii si cum ar putea ea sa existe pe alte planete.
Printre numeroasele specii nou descoperite se afla un crab Yeti, care are 16 centimetri lungime. S-au gasit si un tip necunoscut de caracatita, dar si o stea de mare, precum si lipitori, melci si anemone de mare.
Aceste vietuitoare au fost descoperite cu ajutorul unui minivehicul submarin, de tipul celor folosite in explorarea petrolului.
"Am gasit comunitati intregi de organisme nemaivazute niciodata pana acum pe planeta noastra. In doar opt saptamani ne-am schimbat opiniile privind viata din adancuri, intr-un asemenea mediu ostil.
Izvoarele hidro