Trebuie stiut inca de la inceput ca vinurile medicinale sunt un medicament si, ca orice medicament, au o prescriptie stricta si nu trebuie confundate cu vinurile de masa. Desi mai putin mediatizate, vinurile medicinale au efecte benefice atat asupra sanatatii cat si a starii noastre de spirit.
Ca sa fii sigur ca folosesti un produs suta la suta natural si sa te bucuri de efectele lui benefice, prepara vinul medicinal in casa. Cu siguranta, vei respecta atat cantitatile de ingrediente necesare cat si timpul de macerare. Ca sa le prepari, ai nevoie de fructe, legume si plante si bineinteles, de vin, rosu sau alb, de preferinta natural, fara alte adaosuri.
Vinul de vasc se foloseste in caz de tuse sacaitoare ori sughit persistent. De asemenea, este recomandat si in caz de imunitate scazuta sau daca suferi de hipertensiune arteriala. Ca sa-l prepari, ai nevoie de de sase, sapte linguri de pulbere de vasc si un litru si jumatate de vin alb. Se lasa zece zile la macerat, agitandu-l zilnic. Apoi, se strecoara si se pune intr-o sticla inchisa la culoare.
Vinul de grapefruit este energizant, drenor digestiv, drenor hepatic, racoritor, bogat in vitamina C. Se recomanda in caz de oboseala, anorexie, artrita,
dispepsie, insuficienta biliara. Se prepara din sucul de la doua fructe, un litru de vin alb, 50 ml de rachiu, preparat in casa, si 200 de grame de zahar. Amestecul se lasa la rece doua saptamani, apoi se strecoara si se imbuteliaza. Se ia zilnic de trei ori cate 50 ml inainte de mese.
Vinul de ceapa are efecte deosebite in tratarea tusei si de asemenea, poate fi preparat in casa. Intr-o sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat. Amestecul se lasa la macerat, la loc caldut, timp de z