Cel puţin 20 de persoane din fosta şi actuala conducere a companiei de stat Romgaz sunt suspectate de procurorii de la combaterea crimei organizate de favorizarea controversatului om de afaceri Ioan Niculae, acuzaţia fiind de subminare a economiei naţionale, scrie România Liberă.
Patru combinate chimice controlate de miliardarul Ioan Niculae au beneficiat de gaze din producţia internă – deci la un preţ mult mai avantajos – deşi aveau datorii la stat. Combinatul Azomureş, în schimb, nu a beneficiat de acelaşi tratament, primind gaze doar după ce şi-a platit toate datoriile către stat, aşa cum spune şi legea. În speţă, şefii societăţii ar fi semnat contracte preferenţiale cu combinatele chimice patronate de Ioan Niculae. În urma acelor contracte, timp de mai mulţi ani, Nitramonia Făgăraş, InterAgro şi celelalte două societăţi producătoare de îngrăşăminte ar fi funcţionat cu gaze din producţia internă, cantităţiile fiind achiziţionate de la Romgaz. În tot acest timp, însă, populaţiei i-au fost livrate doar gaze din import, mult mai scumpe.
Surse judiciare vorbesc despre faptul că în urma anchetei procurorii ar fi descoperit că firmele miliardarului, care controlează şi echipa de fotbal Astra Ploieşti, nu ar fi avut dreptul să beneficieze de gaz la preţ prefernţial dintr-un motiv cât se poate de simplu: erau datoare la stat. România liberă a încercat să ia legătura cu preşedintele Consiliului de Administraţie de la Romgaz, Ioana Apan, însă în ciuda insistenţelor aceasta nu a răspuns la telefon. Combinatul Azomureş, în schimb, nu a beneficiat de acelaşi tratament ca firmele lui Niculae, primind gaze doar după ce şi-a platit toate datoriile către stat.
Primele contracte semnate de Ioan Niculae, prin societăţile pe care acesta le deţine cu Romgaz, au fost făcute în timpul când la conducerea Ministerului Economiei se afla liberalul Varujan Vosganian. Din