În 2011 s-a încheiat epoca pilelor şi a nepotismelor, exemple fiind un bacalaureat corect, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, iar exigenţa privind frauda va continua în 2011, dar au fost şi nerealizări care ţin de lipsa banilor, a declarat ministrul Daniel Funeriu.
„Vorbim de o Românie în care schimbarea mentalităţilor este foarte dificilă. La nivel funcţional, ceea ce s-a întâmplat la bacalaureat este unul dintre evenimentele menite să schimbe mentalităţi. Adică aceia care au muncit şi au fost corecţi au fost răsplătiţi, au promovat, profesorii şi-au recăpătat încrederea pierdută. Cei care au fraudat au fost sancţionaţi. Anul 2011 a însemnat încheierea unei epoci de pile şi nepotisme. În 2012 vom dovedi aceeaşi exigenţă sporită faţă de fraudă“, a spus ieri, pentru Mediafax, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.
Potrivit acestuia, în 2011 s-a revenit pentru prima dată la „valorile fundamentale ale oricărei ţări sănătoase, cinstea, răsplata muncii, corectitudinea“. „Acesta este un element de cotitură. Legea educaţiei naţionale a permis inclusiv acest lucru. Al doilea element important şi cu schimbări majore este clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii“, a adăugat ministrul Funeriu.
Ministrul a susţinut că, într-o evaluare externă, s-a spus cine sunt cei buni şi cei slabi, în care universităţi merită investit în cercetare şi în care în partea educaţională şi s-a făcut o separare a apelor în învăţământul superior.
În plus, pentru prima dată CE a felicitat România pentru efectele legii, a adăugat Funeriu. „Prin noua lege s-a stins efectul diplomelor dubioase la Medicină. Din pricina unor lucruri întâmplate în trecut, România risca, din cauza plângerilor către UE formulate de Italia, să aibă probleme cu recunoaşterea diplomelor în spaţiul Uniunii Europene. Credibilitatea diplomelor româneşti es