Din cele aproximativ 8,3 milioane de locuinţe, doar 600.000 sunt asigurate prin poliţe obligatorii împotriva riscului de dezastre naturale. În schimb, aproape 5 milioane de români au încheiat poliţe facultative
Modificările aduse în noiembrie 2010 Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor şi inundaţiilor a dat peste cap planurile celor 13 companii de asigurare înscrise în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). De la momentul respectiv, proprietarii care contractează o poliţă facultativă care acoperă cele trei riscuri nu trebuie să mai încheie, „în mod obligatoriu", o poliţă emisă de PAID.
Şi astfel, asigurarea obligatorie a devenit facultativă şi invers. „Până acum, comentariile şi interpretările Legii 260/2008 au ocolit un subiect foarte important, şi anume modificările aduse în noiembrie 2010. Potrivit acestora, se poate spune că şi asigurarea facultativă a devenit obligatorie", susţine Marius Bulugea, preşedintele PAID.
Românii nu şi-au reînnoit contractele
Cei mai mulţi proprietari din România au ales să-şi asigure casa printr-o poliţă facultativă - aproape 5 milioane de asigurări. Iar asta din două motive. În primul rând, românii care şi-au cumpărat o locuinţă pe credit sunt obligaţi să o asigure, astfel că au fost scutiţi de încheierea unei poliţe PAD de vreme ce aceasta acoperea cele trei riscuri. În al doilea rând, mulţi proprietari au optat pentru poliţă facultativă pentru că, pentru o primă suplimentară, îşi pot acoperi şi alte riscuri, cum este, spre exemplu, cel de furt.
Astfel, numărul de poliţe obligatorii în vigoare a cunoscut un trend descendent începând cu luna august, când soldul era de 818.964 de asigurări. La jumătatea lunii decembrie, doar 603.655 de români aveau o poliţă obligatorie a locuinţei. Gradul de reînnoire a poliţelor (cele ca