E adevărat, de fiecare dată cînd Consiliul Naţional al Audiovizualului publică rezultatele unei noi monitorizări realizate de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“, scriu şi eu despre greşelile de limbă de la televiziunile noastre. Deşi un astfel de articol este previzibil pentru că abaterile sînt cam aceleaşi, mă încăpăţînez să le arăt cu degetul. Tocmai pentru că ele se repetă, mă repet şi eu. Pentru că – nu-i aşa? – repetiţia este mama învăţăturii.
Sînt lucruri banale, pe care cititorii Dilemei vechi nu au cum să nu le ştie, dar le pun iarăşi pe tapet pentru că mă gîndesc că vor mai fi existînd şi cîţiva rătăciţi pe-aici, cărora le-ar putea fi de folos. Poate nişte oameni de televiziune?... Am scris textul care urmează cu speranţa aceasta în suflet.
Conform monitorizării făcute de echipa de la Institutul de lingvistică, una dintre cele mai frecvente greşeli este folosirea formelor de imperfect „vroiam“/„vroiai“/„vroia“ etc. Inclusiv la TVR Cultural poţi auzi aşa ceva. De ce este greşit „vroiam“, stimate doamne şi stimaţi domni care lucraţi la televiziune? Pentru că nu există verbul „a vroi“. Există, în schimb, verbele „a vrea“ (cu imperfectul „vream“) şi „a voi“ (cu imperfectul „voiam“). Dacă nu sînteţi obişnuiţi cu „vream“ şi vi se pare ciudat, uitaţi de el! Folosiţi-l numai pe „voiam“! Deci: „voiam“, fără „r“. Hai, că se poate!
DE ACELASI AUTOR Premiile acestei rubrici pentru 2012 Actorul şi televiziunea Cine pleacă, cine rămîne Ordonanţa pe furişApoi: Ce-i aşa de greu să pui un „pe“ înainte de „care“ la acuzativ? Căci nu, nu sînt corecte formulări de tipul „cea mai mare chestie care-am văzut-o“ (Antena 3) sau „o greşeală care-a făcut-o astăzi“ (B1 TV). Dacă şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, campionul incontestabil al lui „care“ fără „pe“, s-a mai dat pe brazdă, domniile voastre, care apăreţi în continuare la televi