Gradul de ocupare în principalele staţiuni montane româneşti, în perioada sărbătorilor de iarnă a fost de aproape 83%, vârful fiind atins de Revelion, când au fost ocupate 95% din locuri, potrivit datelor asociaţiilor profesionale din turism transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Bucovina a fost de departe cea mai aglomerată zonă turistică. Sursa: EVZ
Cel mai mare grad de ocupare în perioada 24 decembrie- 2 ianuarie, în jur de 92%, a fost înregistrat în Bucovina turistică (judeţul Suceava), unde există 6.781 de locuri de cazare certificate. În perioada Revelionului, 98% din aceste locuri au fost ocupate.
Un grad de ocupare de aproximativ 90% a fost înregistrat în staţiunile de pe Valea Prahovei (judeţele Braşov şi Prahova), unde există 1.149 de structuri de cazare clasificate cu 32.445 de locuri de cazare.
În judeţul Hunedoara gradul de ocupare a fost de aproape 80% pentru 157 de structuri de cazare clasificate, cu 4.668 de locuri. În judeţul Maramureş a fost înregistrat un grad de ocupare de peste 70%. Staţiunile au fost cele mai aglomerate în perioada Revelionului.
„Am avut o perioadă a sărbătorilor foarte bună pentru turism în ciuda vremii şi a zăpezii care s-a lăsat aşteptată. Un grad de ocupare de 95% de Revelion şi o medie pentru toată perioada sărbătorilor de 83% sunt cifre foarte bune dacă ţinem cont că vorbim doar despre structurile clasificate şi că în pensiunile agroturistice sunt cazaţi cei mai mulţi turişti la negru, pe care operatorii nu-i declară oficial. Dacă cifrele declarate sunt atât de mari, vă daţi seama ce aglomerate au fost, în realitate, staţiunile în aceste zile!“, a declarat ministrul Turismului, Elena Udrea.
Investiții în turism
În perioada 2009 – 2011 au fost alocate pentru dezvoltarea turismului fonduri europene şi de la bugetul naţional de 812 milioane de