Ce conţin de fapt băuturile răcoritoare? Specialiştii răspund că toate sucurile mai mult sau mai puțin naturale sunt de fapt pline substanţe care ne dau calorii false şi care ne determină să mâncăm mai mult.
Cazul Montain Dew, în care Pepsi Co a recunoscut implicit că şoarecii se pot dizolva în băutura Montain Dew, dacă au apucat într-o astfel de sticlă, a oripilat o lume întreagă.
Specialiştii români arată că băuturile carbogazoase, dar şi sucurile mai mult sau mai puţin naturale sunt de fapt pline substanţe care ne dau calorii în plus şi care ne determină să mâncăm mai mult.
"Toate aceste sucuri care conţin mai multe sau mai puţine componente naturale obţinute din concentrat de fructe şi-au pierdut valoarea biologică prin tratamentele industriale la care au fost supuse. Astfel, se îndepărtează fibrele naturale, după care urmează pasteurizarea şi/sau sterilizarea, procese prin care sunt indepărtate şi enzimele. Prin îndepărtarea componentei naturale, aceste băuturi ne aduc de fapt calorii goale", arată Gheorghe Mencinicopschi.
În opinia specialistului, băuturile sintetice, care au un conţinut ridicat de acizi organici adăugaţi, cum ar fi acidul citric, acidul ascorbic, acidul ortoposforic, sunt şi mai periculoase.
" Mai grave sunt sucurile care care au coloranţi chimici de sinteză gen azoici, de la E102 la E116, care sunt mutageni şi care duc la cancer. Dar nu numai astea sunt pericolele, ci şi zaharurile adăugate gen siropul de glucoză-fructoză sau cel din porumb, de mutle ori modificat genetic", a declarat Gheorghe Mencinicopschi.
În opinia nutriţioniştilor, toate aceste substanţe duc la dezechilibrul dintre obezitate şi saţietate. "Conservanţii şi edulcoranţii intenşi, chimici, de sinteză, precum aspartamul sau acesulfamul K şi săruile lui, duc la diverse boli, unele dintre cele mai grave. C