Companiile petroliere din Franţa şi China au anunţat investiţii masive în proiecte de extracţie a gazelor neconvenţionale din Statele Unite, profitând de boomul care caracterizează acest sector în America de Nord, scrie „Financial Times".
Sinopec, a doua companie petrolieră chineză după capitalizare, a semnat un acord de 2,5 miliarde de dolari cu Devon Energy, o companie cu sediul în Oklahoma, pentru a dezvolta cinci perimetre petrolifere.
Totodată, francezii de la Total s-au asociat cu americanii de la Chesapeake Energy şi EnerVest şi vor investi aici 2,3 miliarde de euro.
În SUA, sectorul gazelor neconvenţionale s-a dezvoltat rapid în ultimii cinci ani, iar noile resurse acoperă deja o cincime din consumul americanilor.
Companiile străine vin în SUA pentru oportunităţile care apar în acest domeniu, în ciuda controverselor legate de tehnologia poluantă care se foloseşte pentru extracţia gazelor de şist, arată ziariştii de la „Financial Times".
Franţa a interzis extracţia de gaze de şist
Franţa a interzis aceste tehnologii, care presupun explozii şi injectarea de apă, nisipuri sau chimicale în zăcăminte pentru a extrage petrolul şi gazele.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a arătat că un astfel de procedeu de extracţie ar masacra peisajele ţării sale.
Total şi Chesapeake Energy nu sunt la prima asociere de acest tip. În urmă cu doi ani, francezii au preluat, pentru 2,25 miliarde de dolari, 25% dintr-un zăcământ de gaze neconvenţionale din Texas.