Scurt.
Am făcut zilele astea dus-întors Bucureşti – Satu Mare (cu o escapadă la Borşa), cam 1600 de km cu totul. Una dintre imaginile clişeu ale drumului: zeci, sute de camioane pline ochi cu lemne, trunchiuri groase de copac, nu doar placaj sau scîndură. Lemnul în stare brută circulă ca nebunul pe patru roţi. Pădurile Romsilva produc lemn la greu, profit mai puţin sau ridicol de puţin. “Concurentul” privat, cîteva firme austriece au spart în ultimii 10 ani: pe timp de criză au lărgit serios piaţa (mai multe detalii în Ziarul Financiar). Romsilva a tot dus profiturile în jos – vezi Romania Liberă.
Camioanele alea pline de lemn spun însă dintr-un foc foarte multe lucruri despre economia României, managementul privat, piaţă, stat. Atenţie, nu cer privatizarea pădurilor cum ar face rapid unii fanatici – ci spun că ori nu mai vindem lemn deloc, ori facem banii care trebuie din el. Spun că nu ştim să scoatem bani din industrii la mintea cocoşului. Tai copacul şi-l vinzi sau îl prelucrezi puţin. Se fură foarte mult lemn, şi aici e o poveste. Privaţii se umflă în pene că ce buni manageri sînt ei cînd de fapt aici nu mai e de managemnt, e de cum priveşti o marfă atît de preţioasă şi cum aranjezi o piaţă care nu poate fi liberă, piaţa pădurilor. Statul român are profituri aproape ecologist de mici şi, în acelaşi timp, pierde păduri în ritm alert.
Populismul, BNR
L-am auzit azi pe Vasilescu (îl respect pe omul ăsta, de aia îl ascult) astăzi despre un posibil populism al politicienilor care ar putea afecta piaţa băncilor.
Ofensiva populista legata de campania electorala pune bancile intr-o dificultate atat de neagra incat ea s-ar putea intoarce impotriva populatiei si economiei
Eu aş spune doar atît. Poate tocmai lipsa acestui minim populism politicianist a dus la un dezechilibru complet în raport cu populismul băncilor. Ordonanţa 50 căreia ni