Mihai Muncuş, biologul dispărut luni în insula Raoul din Oceanul Pacific, este implicat în multe activităţi privind protecţia naturii. În Alba a înfiinţat o asociaţie care are ca obiect de activitate conservarea biodiversităţii din zona Munţilor Trascău.
Mihai Muncuş s-a născut 11 decembrie 1978 la Alba Iulia. A absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ în 1997, profilul matematică-fizică.
Şef de promoţie la facultate
În perioada 1998 – 2003 a studiat la Universitatea din Oradea – Facultatea de Protecţia Mediului, în domeniul silvicultură. A absolvit facultatea ca şef de promoţie. Timp de patru ani, în perioada 2004 – 2008, a fost asistent universitar la catedra de Silvicultură a Universităţii din Oradea, unde a predat orele de lucrări practice pentru studenţii specializărilor Silvicultură si Exploatări Forestiere.
În acest timp a fost şi administrator al fondului de vânătoare cu caracter didactic deţinut de Universitate. În 2008 a lucrat ca şi anchetator în teren pentru Centrul European de Statistică având ca şi atribuţii culegerea de date din punctele de monitorizare cu privire la categoriile de folosinţă a terenurilor. A fost şi ofiţer de credite agricole, iar din 2007 şi până în prezent deţine şi postul de administrator la o firmă privată din Alba Iulia specializată în consultanţă în silvicultură şi agricultură.
Prietenii, devastaţi
A înfiinţat asociaţia „Biounivers“, împreună cu soţia Kinga Nagy şi alte 13 persoane, cu scopul de a contribui la conservarea biodiversităţii din zona Munţilor Trascău, judeţul Alba. Asociaţia deţine în custodie şase rezervaţii naturale printre care Cheile Vălişoarei, Pădurea de stajar pufos de la Mirăslău, Cheile Plaiului şi Cheile Siloşului. Asociaţia a reuşit să pună bazele primului traseu tematic din Depresiunea Trascăului, care a fost marcat în 2010 pentru ca turiş