La finalul anului trecut, consilierii locali au votat lista criteriilor proprii de stabilire a condiţiilor care conduc la neacordarea dreptului la ajutor social. Aceste criterii vin în completarea regulilor stabilite de Guvern pentru limitarea ajutoarelor sociale:
Astfel, cei care „fentează“ în mod repetat vizita asistenţilor sociali sau cei care folosesc banii de la stat pentru a consuma alcool vor rămâne fără ajutorul social.
1. În situaţia în care se stabileşte de către persoanele desemnate să efectueze ancheta socială sau există informaţii (verificate) de la alte persoane că sumele acordate drept ajutor social nu sunt utilizate pentru nevoile familiei, ci în alte scopuri (ex: consum de băuturi alcoolice, practicarea jocurilor de noroc, etc), cererile pentru acordarea ajutorului social vor fi respinse, sau după caz va înceta dreptul de a beneficia de ajutor social.
2. Nu poate beneficia de ajutor social familia sau persoana singură care a făcut declaraţii false cu privire la numărul membrilor familiei, a venitului sau a domiciliului la depunerea dosarului sau la efectuarea anchetei sociale.
3. Beneficiarilor de ajutor social care nu aduc la cunoştinţă modificările intervenite în componenţa familiei, a venitului sau a domiciliului în termen de 15 zile de la data modificării, li se încetează dreptul la ajutor social cu luna următoare celei în care s-a constatat.
4. Pentru familiile sau persoanele singure beneficiare de ajutor social care nu au fost identificate la domiciliu de trei ori într-o lună, pentru efectuarea anchetei sociale la interval de trei luni, dreptul la ajutor social va fi suspendat cu luna următoare. Reluarea dreptului va interveni cu luna următoare efectuării anchetei sociale la domiciliu. Dacă pe perioada suspendării dreptului la ajutor social (trei luni), titularul ajutorului social nu este identificat la domiciliu,