Costul standard pe elev este din 2012 un pas uriaş spre echitate, întrucât o şcoală dintr-o comună bogată şi una dintr-o localitate săracă vor primi aceleaşi fonduri pentru salarii şi alte cheltuieli dacă au acelaşi număr de elevi, a declarat într-un interviu pentru Mediafax ministrul educaţiei Daniel Funeriu.
În trecut, modul de finanţare al şcolilor era orecum per post, adică, în funcţie de posturi, şcoala primea o sumă de bani pentru salarii, iar partea de dotări revenea primăriilor.
"Altfel spus, înainte de 1 ianuarie 2010, şcolile primeau pentru salarii o sumă de bani care să acopere acele costuri în funcţie de numărul de profesori şi primarul decidea câţi bani alocă şcolii pentru cheltuieli curente, pentru cretă, utilităţi, materiale şi servicii, adică pentru cheltuieli de mentenenţă şi investiţii pentru şcoli. Aceasta era structura", a spus marţi Daniel Funeriu.
Unii primari au investit în şcoli, alţii nu. De acum va investi Guvernul
Potrivit ministrului, unii primari decideau că este mai bine însă să dea bani pentru fotbal sau pentru ca sediul primăriilor să fie de cinci stele decât pentru şcoli.
"Şcoala era tributară bunului plac al primarilor. De exemplu, la Lereşti - Argeş, primarul nu a investit niciun leu în primărie, dar toţi banii i-a dat pentru şcoli. Alţii au investit în primărie şi apoi stau cu mâna întinsă la Guvern să le dea bani pentru şcoli", a adăugat Funeriu.
În 2010 şi 2011 au fost finanaţate salariile cadrelor didactice conform costului standard per elev. "Altfel spus, în funcţie de numărul de elevi, şcoala primea o sumă de bani pentru salarii. Cheltuielile curente, materiale şi cele pentru serviciile cu evaluarea elevilor veneau tot de la primărie printr-un sistem mai mult sau mai puţin discreţionar în mâna primarului. Acesta a fost un pas important, finanţarea per elev a salariil