Irlandezii se numără printre cei mai nefericiţi oameni, în timp ce mai mulţi români se consideră mai degrabă nefericiţi decât fericiţi este concluzia unui sondaj realizat de ”WIN-Gallup International Global Barometer”.
Gallup a intervievat aproximativ 53.000 de persoane din 58 de ţări şi şi-a bazat constatările pe ‘fericirea netă’, sau procentul de persoane care se consideră fericite, minus procentul care se consideră nefericite, informează cotidianul The Irish Times în ediţia de miercuri. Aceste rezultate par să fie în contradicţie cu constatările altor sondaje publicate în decursul anului trecut, care au relevat că irlandezii sunt relativ fericiţi în pofida recesiunii. Sondajul a constatat că 45% dintre irlandezi au afirmat că sunt fericiţi, comparativ cu 25% care au spus să sunt nefericiţi.
Acest lucru face ca Irlanda să aibă un rating de fericire netă de 20%. 30% dintre irlandezii care se consideră ‘nici fericiţi nici nefericiţi‘ au fost omişi de la măsurare. În comparaţie cu restul lumii, rata de ‘fericire netă’ din Irlanda a fost jumătate din media internaţională care se situează la 40 de procente – cu mult sub media vest-europeană de 56%. De fapt, singurele ţări cu un scor net mai mic la capitolul fericire sunt Irakul /19%/, Lituania /9%/, Serbia 8%, teritoriile palestiniene /7%/, Egipt /0%/ şi România cu minus 10%, ceea ce înseamnă că mai mulţi români se consideră mai degrabă nefericiţi decât fericiţi.
Rezultatele sondajului sunt o surpriză pentru unii, deoarece contrazic sondaje anterioare, inclusiv Eurobarometrul anual în care Irlanda s-a clasat, exceptând sfârşitul anilor 1980, în mod constant în partea superioară a scării, atunci când vine vorba de mulţumire de viaţă. Constatările iniţiale ale ultimului sondaj Eurobarometru privind opinia publică în Uniunea Europeană, desfăşurat în luna noiembrie, au relevat că 85% dintre irlandezi er